Divje na gradu, divje na krožniku

Kulinarični večer z "divjo" hrano in kuharskima divjakoma Markom Pavčnikom in Borutom Jovanom.

Pomlad je tu, narava je podivjala, vse brsti, vse raste. Vse kar nas obkroža na gradu je divje in tudi divje je užitno. To smo dokazali že lani. Iz gozdov in travnikov bomo znova prinesli večino živil – tako rastlin, kot divjačine, tudi ribe bodo iz naših rek. To pomlad bomo divjo kuhinjo še nadgradili. Marku Pavčniku se bo pri divjem kuhanju pridružil Borut Jovan, ki iz naših krajev vsak dan hodi kuhat v restavracijo Prestige – Terme 3000.  Je eden najboljših mladih kuharjev pri nas, ki se je ravnokar vrnil z Danske. Da bo nabor divje hrane večji, pa bo poskrbel gost dr. Janko Rode, strokovnjak za zelišča.

Vabimo vas, da se nam pridružite v petek, 17. maja 2013 ob 19. uri na »divjem« kulinaričnem večeru s šestimi hodi in šestimi vini kleti Doppler. http://www.doppler.si

Cena menija z vini : 48,00€

Rezervacije so obvezne  na 051 614 664 ali 03  62 00 723 ali na info@pavus.si

 

Divji chef Marko Pavčnik

Marka Pavčnika verjetno ni potrebno posebaj predstavljati, saj ga kot chefa in managerja restavracije Pavus verjetno vsi poznate. Če ste že jedli na gradu, potem veste, da vas na krožniku večkrat preseneti kaj divjega, na travniku nabranega..

"Od kar kuham, nabiram po travnikih in gozdovih. Nabiram stvari, ki se jih da uporabiti v kuhinji. Vključujem celo družino, zaposlene, prijatelje, da postajajo nabiralci in na ta način spoznavajo nove sestavine. Goste tudi poskušam spodbuditi, da spoznavajo sestavine iz divjine in to več kot le regrad in kakšnega jelena... Želim jim pokazati, da je tudi to »visoka« kuhinja, da se da sodobno, dobro skuhati iz t.i. divjih sestavin oz. da se jih da čudovito vsakodnevnoo vključevati v našo kulinariko in jo na ta način obogatiti. Premikamo meje pri gostih, da ne padejo s stola, ko jim v solato zmešamo tudi trobentice, kislico. Občutek, da si porabil tisto, kar ti narava sama ponuja, je neverjeten."

Da Marko že ves čas razmišlja podobno kot "veliki" chefi v tujini in doma, dokazujejo tudi trendi v kulinariki, ki so se razvili v zadnjem času. Od "cook it raw" do "revne kuhinje" in podobno. Zdaj se vsi trudijo kuhati lokalno, sezonsko.. in "divja hrana" je točno to. Pa ne gre le za rastline... Težko bi bilo kakšno meso bolj bio, kot je dvijačina.

Pomlad kar sama kliče po večeru, ki bi bil posvečen divji hrani. "Kulinarčni večer me vspodbudi, da spet odprem kakšno knjigo, da spoznam kakšno novo rastlino, da sestavim novo kombinacijo.. Razlog za izlet v naravo za celo družino.. in kaj je lepšega kot dva nadebudneža, ki hodita po gozdu in ves čas sprašujeta, kaj bi še lahko pojedla..."

To je morda spodbuda tudi za vas, da premaknete okvire svoje kuhinje tudi doma, da ne hodite samo v trgovino in kupujete v naprej pripravljeno hrano in sestavine samo iz daljnih krajev. Vsak sprehod v naravi je priložnost, da naberete nakaj tudi za svoj obrok.

Dviji chef Borut Jovan

Z velikim veseljem smo k sodelovanju na našem kulinaričnem večeru povabili tudi Boruta Jovana. Mladi  neverjetni chef, ki se iz naših krajev vsak dan odpelje v Prekmurje, kjer skrbi za kreativno ponudbo v restavraciji Prestige v sklopu hotelov Terme 3000 v Moravskih Toplicah.

Borut je eden najboljših mladih kuharjev pri nas. Čeprav je zelo mlad (28 let), ima ogromno izkušenj iz tujine. Že med študijem je nabiral izkušnje pri Jošku Sirku,  usposabljal se je v Franciji, kjer je prakso opravljal v restavraciji petzvezdičnega hotela Royal Parc Evian. Mednarodne izkušnje in kulinarične tehnike je pridobival tudi pod budnim očesom španskih kulinaričnih velemojstrov v priznani restavraciji Hisop. Preživelj je sezono pri najboljši slovenski kuharici Ani Roš, ravnokar pa se je vrnil z Danske...

"Sem predstavnik moderne kuhinje. Posebno pozornost posvečam kulinarični tradiciji, ki jo prepletam s sodobnimi kulinaričnimi trendi, postopki in tehnikami. Uporabljam domača živila, ki jih začinim po svoje. V kuhinjo vpletam naravo in živila, ki so tesno povezana z njo. Uporabljam sestavine in postopke, ki so jih poznali že naši predniki, temu pa dodam še svojo osebno kulinarično noto z uporabo svežih zeli in zelišč, iz katerih pripravljam olja, čaje, pesto in jih sušim."

"Zagovarjam kreativno kuhinjo, ki zahteva lastno pripravo olj, zeliščnih soli, pestov, marmelad,…Sam vzgajam zelišča, tu in tam je treba v naravo tudi po divje zeli, v gozd po maline, borovnice, za reko po topinambur,… Izkoristi moramo čim več, kar narava ponuja."

http://www.sava-hotels-resorts.com/sl/moravske-toplice/kulinarika-2/a-la-carte-restavracija-prestige/

Dr. Janko Rode

"Vesel sem, da sem našel sogovornika", pravi Marko. Dr. Janko Rode je iz naših krajev in je Višji svetovalec za sonaravno kmetovanji pri Kmetijsko gozdarski zbornici Sloveniji in strasten poznavalec zelišč in s tem tudi divje hrane.  Je biolog, ki pa se je povsem predal čarobnim rastlinam s tipičnimi aromami, zdravilnimi učinki in raznovrstno uporabnostjo. V Sloveniji bi verjetno le stežka našli poznavalca, ki ve več o uporabi zelišč kot dr. Rode. To dokazuje z neštetimi zanimivimi prispevki v reviji Gaia, vrsto let pa je bil tudi  vodja vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin na Inštitutu za hmeljarstvo v Žalcu.  Danes predava na Fakulteti za kmetijstvo v Mariboru, sodeluje v različnih projektih, povezanih z zelišči, vodi delavnice in obuja tradicionalno znanje o uporabi zelišč. Je tudi avtor in prevajalec knjig o zeliščih, morda najbolj znanja med njimi pa je Zeliščni vrt, domača lekarna.

Hiša vina Doppler

Pri nas goste navdušuje predvsem njihovo čudovito rdeče vino Efekt. Lani so nas lepo sprejeli v njihovi novi podzemni vinski kleti, kjer smo imeli priložnost poizkusiti tudi njihova ostala vina. Upamo, da vas bodo navdušila tako kot so nas...

http://www.doppler.si

 

In kaj pripravljata?

DIVJI MENI 2013

Pozdrav iz kuhinje

Jajce in lešniki na travniku (kozja brada, rman, mrtva kopriva, divji hmelj, kurja črevca)

M. Pavčnik

3x jelen, hren

B. Jovan

Postr v na bezgu, bezeg na postrvi, postrv v bezgu

M. Pavčnik

Zemlja, srna, gozdne trave, zrak smreke

M. Pavčnik

Ličnice divje svinje, 5x topinambur, jabolko

B. Jovan

Regrad, granita divjega čaja, žele krebuljice

B. Jovan

 

Vtisi lanskega "divjega" večera:

http://www.rad-dobrojem.si/index.php?key=mimart&id=199

Si želite pogledatikako smo se imeli na prejšnjem kulinaričnem večeru? Sledite tej povezavi do TV Laško. Hvala ekipi za posnetek!

http://www.tvlasko.si/index.php/iz-domacih-krajev/item/174-pavus.html

 

 

 

 

 

 



Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Restavracija Pavus