KULINARIČNI VEČER- DIVJE NA GRADU

Petek ob 16.5.2014, ob 19. uri

UPDATE: 16.5. fotografije večera

V televizijskih nastopih divja strast Marka Pavčnika velikokrat ostane skrita, v kuhinji pa svoj divji značaj povsem prenese v ustvarjanje nepozabnih okusov. Kako divji je letos, vam bomo predstavili že na tradicionalnem kulinaričnem večeru divje hrane.

V naravi ji že pridno sledimo in okušamo divje kombinacije, ki bodo zagotovo prepričale tudi vaše brbončice. Da bo večer res nepozaben, pa ga bo popestrila divja kapljica vinarja Stojana Ščurka in spremna beseda strokovnjaka za divje rastline dr. Janka Rodeta.

Obvezne rezervacije sprejemamo na 03 62 00 723

Cena šest hodnega menija z vini 48,00€

 

Obiščite stran Vinske hiše Ščurek

Divji chef Marko Pavčnik

Marka Pavčnika verjetno ni potrebno posebaj predstavljati, saj ga kot chefa in managerja restavracije Pavus verjetno vsi poznate. Če ste že jedli na gradu, potem veste, da vas na krožniku večkrat preseneti kaj divjega, na travniku nabranega..

"Od kar kuham, nabiram po travnikih in gozdovih. Nabiram stvari, ki se jih da uporabiti v kuhinji. Vključujem celo družino, zaposlene, prijatelje, da postajajo nabiralci in na ta način spoznavajo nove sestavine. Goste tudi poskušam spodbuditi, da spoznavajo sestavine iz divjine in to več kot le regrad in kakšnega jelena... Želim jim pokazati, da je tudi to »visoka« kuhinja, da se da sodobno, dobro skuhati iz t.i. divjih sestavin oz. da se jih da čudovito vsakodnevnoo vključevati v našo kulinariko in jo na ta način obogatiti. Premikamo meje pri gostih, da ne padejo s stola, ko jim v solato zmešamo tudi trobentice, kislico. Občutek, da si porabil tisto, kar ti narava sama ponuja, je neverjeten."

Da Marko že ves čas razmišlja podobno kot "veliki" chefi v tujini in doma, dokazujejo tudi trendi v kulinariki, ki so se razvili v zadnjem času. Od "cook it raw" do "revne kuhinje" in podobno. Zdaj se vsi trudijo kuhati lokalno, sezonsko.. in "divja hrana" je točno to. Pa ne gre le za rastline... Težko bi bilo kakšno meso bolj bio, kot je dvijačina.

Pomlad kar sama kliče po večeru, ki bi bil posvečen divji hrani. "Kulinarčni večer me vspodbudi, da spet odprem kakšno knjigo, da spoznam kakšno novo rastlino, da sestavim novo kombinacijo.. Razlog za izlet v naravo za celo družino.. in kaj je lepšega kot dva nadebudneža, ki hodita po gozdu in ves čas sprašujeta, kaj bi še lahko pojedla..."

To je morda spodbuda tudi za vas, da premaknete okvire svoje kuhinje tudi doma, da ne hodite samo v trgovino in kupujete v naprej pripravljeno hrano in sestavine samo iz daljnih krajev. Vsak sprehod v naravi je priložnost, da naberete nakaj tudi za svoj obrok.

Dr. Janko Rode

"Vesel sem, da sem našel sogovornika", pravi Marko. Dr. Janko Rode je iz naših krajev in je Višji svetovalec za sonaravno kmetovanji pri Kmetijsko gozdarski zbornici Sloveniji in strasten poznavalec zelišč in s tem tudi divje hrane.  Je biolog, ki pa se je povsem predal čarobnim rastlinam s tipičnimi aromami, zdravilnimi učinki in raznovrstno uporabnostjo. V Sloveniji bi verjetno le stežka našli poznavalca, ki ve več o uporabi zelišč kot dr. Rode. To dokazuje z neštetimi zanimivimi prispevki v reviji Gaia, vrsto let pa je bil tudi  vodja vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin na Inštitutu za hmeljarstvo v Žalcu.  Danes predava na Fakulteti za kmetijstvo v Mariboru, sodeluje v različnih projektih, povezanih z zelišči, vodi delavnice in obuja tradicionalno znanje o uporabi zelišč. Je tudi avtor in prevajalec knjig o zeliščih, morda najbolj znanja med njimi pa je Zeliščni vrt, domača lekarna.

Hiša vina Ščurek

Težko bi določili vek, od katerega se Ščurkovi ukvarjajo z vinogradništvom, zapisano pa je ostalo, da je Stojanov nono Franc obdeloval 1 hektar trt in pridelal 50 hektolitrov vina. Danes Stojan s pomočjo petih sinov neguje 20 hektarjev vinogradov, temu primeren pa je tudi pridelek. Večina posesti je na italijanskem delu Brd, za najboljše lege pa veljajo Grotišče, Dugo, Mahober, Jazbine, Jordano, Gredič in Kozlink. Ščurkovi ponujajo trgu letno do 80.000 steklenic vrhunskega vina. Zvesti ostajajo svežim, vendar polnim vinom, zato dolgo v pomlad odlašajo s prvim pretokom. Taka vina potrebujejo kar nekaj časa, da se razživijo v kozarcu, zato pa jih je potem težko ustaviti. Ob najsodobnejši tehnologiji odkrivajo tudi skrivnosti hrastovih sodčkov, predvsem pa ne pozabljajo na avtohtone sorte. Posebej so ponosni na zvrsti: rdeča in bela Stara brajda, UP in Kontra.

Rezervirajte svojo mizo in se nam pridružite na tem čudovitem večeru divje hrane.

Obvezne rezervacije sprejemamo na 03 62 00 723

 

OBJAVLJAMO TUDI MENU DIVJEGA VEČERA

Dobrodošlica na grajskem dvorišču

Kr vse z vrta

Polži in zemlja, pa kurja črevca, dezen, regačica in še mnoge

Koprive v piskru

z ješprenom in divjim hmeljem ,

kislo mleko in zelišča

Savinja naša najbližja

Krapi in topinamburji v raznih oblikah

ter seveda vodna kreša

Na poti v gozd..

Smrekov raviol in ragu srne,

šipek in brinje

... in še globoko v gozdu..

Divji prašič v kolerabi in še malo kolerabe,

vložena jaboka in orehi

... na poti domov ... malo travnika in dreves

Sladoled kislice, bezeg in akacija

"To je idejna zasnova menija" pravi Marko. "Lahko, da česa ne bo ali pa bo kje kakšna stvar več", še pojasni. Naši stalni gostje tako veste, da se nimate česa bati. Ne glede na to, kako se sliši, okusi se vedno ujemajo. Vabljeni!


 

 


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Restavracija Pavus